Lärandemiljö

En god lärandemiljö ska byggas utifrån tillit och respekt. Genom att lägga en grund av 2016-09-01-09-22-06trygghet och samkänsla i elevgruppen skapas en tolerant miljö där alla elever ges förutsättningar och möjligheter att lyckas. På vilket sätt detta sker är beroende av gruppsammansättning och elever som individer. Eleverna ska känna att de har inflytande och att det finns utrymme för deras delaktighet samt att de har möjlighet att vara med och påverka sitt eget lärande. Mina förväntningar på eleverna och deras kunskapsutveckling ska vara tydlig för varje enskild elev att ta till sig och förstå, så att de blir medvetna om sitt eget lärande.


I min roll som lärare/ledare ska jag se till att alla elever ska ges samma möjligheter att utvecklas utifrån sina förutsättningar. Elevernas egna erfarenheter, intressen, förkunskaper och olika lärstilar ska ligga till grund för hur jag bedriver min undervisning. Det är också oerhört viktigt att ta vara på den kompetens och kunskap eleverna själva besitter och använda den i lärandesituationer eleverna emellan. Genom att eleverna ges tid och tillfällen till samarbete och diskussioner lär de sig att ta personligt ansvar samt att arbeta tillsammans i en grupp, mot ett gemensamt mål. I dessa lärprocesser där språk och kommunikation är grundpelarna utvecklas deras lärande och elevernas olikheter blir till en resurs.

För att få eleverna att återkoppla måste de ha tydligt och klart för sig vad målen med undervisningen är, var de befinner sig i förhållande till målen och vad de förväntas göra för att komma dit. Min uppgift är att synliggöra detta på ett tydligt, lockande och inspirerande sätt, så att eleverna kan koppla sitt lärande till sin kunskapsutveckling och måluppfyllelse. Genom att ställa frågor som utmanar eleverna till eget tänkande kan jag iaktta och få en bild av elevernas förståelse. De måste också få hjälp, möjligheter och utrymme att förstå när de inte förstår och kunna få stöd utifrån det. Toleransen i lärandemiljön spelar en stor roll då det är viktigt att eleverna är trygga nog att svara oavsett svar. Min roll ska vara att ge utrymme för att låta frågor och svar leda till diskussioner och för att alla elever ska vara delaktiga använder jag klädnypor med elevernas namn som dras ur en burk och/eller whiteboards där eleverna skriver eller ritar. Även här används eleverna som resurser då deras diskussioner och förklaringar kan lotsa andra elever till förståelse.

Lämna en kommentar