”Webbkursa”

”Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande,” (Lgr11, 2011)

Enligt Lgr11 har vi ett uppdrag att ta tillvara på de resurser och möjligheter som tekniken medför och att utbildningen anpassas för ett modernt, digitalt samhälle.

”Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt.” (Lgr11, 2011)

Vi är skyldiga att ge eleverna verktyg till att bli producenter som skapar material och kunskap i den digitala världen och inte bara konsumera det som erbjuds. Att låta eleverna utveckla förmågan att lära med hjälp av digitala verktyg samt att kommunicera via sociala medier och digitala samarbetsytor.

Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. (Lgr11, 2011)

För att kunna utveckla sitt källkritiska omdöme krävs att eleverna får möjlighet att aktivt använda många olika sorters källor och få tillfälle att granska och diskutera dessa källor tillsammans.2015-04-16 17.12.25

Det här är en tung och ansvarsfull uppgift och ibland famlar vi lärare själva runt i detta enorma informationsflöde vi har kring oss. Vi ska också lära oss hantera detta på ett källkritiskt och medvetet sätt. Det finns dock hjälp och stöd att få. Internetstiftelsen som är en del av .SE:s satsningar för att utveckla internetanvändandet i den svenska skolan. På deras OM-sida finns mer information om vad de står för och vad de erbjuder. Dessutom erbjuder de en hel rad mycket användbara digitala lektoner för att öka kunskapen kring bla källkritiskt tänkande, upphovsrätt mm. Läs mer på deras sida med Fria lektioner i digital kompetens.

 

Lämna en kommentar