Möjligheten att ”visa bild” i Google bildsökning är borta men…

Dagligen under lektionstid i slöjden använder både eleverna och jag Google bildsök, dels för att få inspiration men också för att visualisera snabbt och enkelt. Just det visuella är oerhört viktigt i undervisningen och särskilt när vi har flertalet elever med annat modersmål än svenska.

Tidigare har det varit möjligt att i Googles sökmotor söka efter en bild för att sedan välja ”visa bild” och bilden har snabbt och enkelt visats direkt i Google. Nu har den möjligheten tagits bort på grund av en konflikt kring licenser med en bildbyrå. Såklart handlar det om pengar och vad bildbyrån anser sig förlora på att bilden går att laddas ner utan kostnad. Helt rätt om bilden ska användas enligt upphovsrätt osv men knöligt om du bara vill titta på bilden. Enligt det nya måste du besöka bildens ursprungssida vilket inte alltid länkar direkt till bilden.

Dock finns det en möjlighet att kringgå detta genom att ladda ner ett tillägg för webbläsare, det heter ”View Image” och är tillgängligt för Chrome och Firefox. För att installera detta tillägg i Chrome, gå in på chrome.google.com/webstore. Genom att godkänna att ”View Image” får göra förändringar i  Google kommer funktionen automatiskt tillbaka. När installationen är gjord finns återigen alternativet att visa bilden direkt i webbläsaren genom att  klicka på ”visa originalbilden”.  Det kan också stå ”View image” i vissa fall. Funktionen är dock densamma, ett klick och bilden visas i ett nytt fönster och oftast lite större. För att lägga till tillägget i Firefox, gå in via addons.mozilla.org och välj ”Lägg till i Firefox”. Precis som i Chrome måste du godkänna att tillägget får göra förändringar i  Google. När tillägget är installerat och godkänt så fungerar det likadant som i Chrome.

Viktigt att tänka på är att upphovsrätten är det som gäller för vidare användning av bilden.

 

UPPHOVSRÄTT OCH ”FRIA BILDER” VIA GOOGLE PÅ IPADS

Upphovsrätt är inte alltid lätt att förhålla sig. Det finns regler och det finns kryphål och ibland känns det både komplicerat och krångligt. På skolverket står att läsa:

”Vad innebär upphovsrätten?

Reglerna inom upphovsrätten ger tonsättare, kompositörer, konstnärer, författare och en hel rad andra kreativa skapare, i lagen kallas de upphovsmän, rätten att bestämma hur deras verk får användas. Detta innebär att en upphovsperson ensam har rätt att bestämma om, när eller hur verket ska användas och spridas.

Upphovspersonens rätt att ensam bestämma över sitt verk uppkommer, utan formaliteter, helt automatiskt i samma ögonblick som verket skapas. Detta innebär att copyrightsymbolen © som ofta används saknar rättslig betydelse i Sverige, men den kan ändå tjäna ett syfte genom att påminna andra om att upphovsrättens regler finns.”

Skolverkets sida finns ytterligare detaljerad information om hur man ska förhålla sig till upphovsrätten.

Det finns också möjlighet att fördjupa sig i hur man använder Creative Commons, som är ett verktyg för just upphovsrätten, genom webbkurs via Webbstjärnan och  IIS, Internetstiftelsen i Sverige. Se länk nedan.

Ett annat, lite enklare sätt är att söka på Google och filtrera bilder genom användningsrättigheter, men att hitta bilder ”som får användas och delas” via Google på Ipads är inte riktigt samma sätt som på en dator. Efter många frågor om hur man gör bestämde jag mig för att göra en enkel instruktion och hoppas att fler än mina elever har nytta av den.

 

Tips för att förfina sökandet i en sökmotor.

Jag har skrivit det förut men det tål att upprepas, sociala medier är en outtömlig källa för  spridning av pedagogiska diskussioner, tips och idéer. Det är till för oss pedagoger men också av oss, vilket innebär att det nästan alltid fyller våra behov och vår efterfrågan. Under en tid bakåt har jag tänkt att jag skulle sammanställa lite tips på hur man kan söka i en sökmotor på olika sätt. Det har dock stannat vid en tanke men tanken har också funnits hos andra varav en har satt dem i verket. Tack för det Annika Sjödahl! Här nedan har jag helt enkelt lånat in hennes sammanställning, med hennes tillstånd förstås. Så håll till godo!

nagra-knep-for-att-googla-battre

Ny musik i iMovie!

IMovie är ett alldeles förträffligt, digitalt verktyg i klassrummet. Det är enkelt att manövrera med fantastiska resultat som följd. Eleverna dokumenterar och redovisar med foton, rörliga bilder, filmer, text och musik. Om det finns något att önska så är det lite mer variation i just musikurvalet. Efter att ha arbetat ett tag med iMovie som verktyg tröttnar man snart på de få låtar som finns men det finns också en upphovsrätt att förhålla sig till. Det finns dock lösningar som tex sajter där musiken är gratis att ladda ner emot att man återger var musiken kommer från. En sådan sajt är Bensound där det finns gott om låtar att välja på. Men hur gör man då?

Först och främst behövs ett Dropbox-konto. Det kostar inget att ha ett baskonto och kan registreras här. Ladda sedan ner appen Dropbox på Ipad och logga in.

Nu till det roliga!

Öppna Safari och gå till sajten Bensound.
2016-09-10-17-22-51

Lyssna och välj musikstycke, tryck på Download. Nu öppnas ett nytt fönster. 2016-09-10-17-38-05

Klicka på den svarta Download-knappen. Då öppnas nedanstående sida.2016-09-10-17-42-05

Tryck på pilen för Dela uppe i högra hörnet och välj att spara musiken till Dropbox. Filen sparas i mp3-format.

2016-09-10-17-42-20

Välj vilken mapp du vill spara musiken i och tryck på Spara.2016-09-10-17-46-35

Öppna Dropbox och välj den nedladdade musikfilen och tryck på prickarna uppe i högra hörnet. (Kan se lite annorlunda ut beroende på Ipad-version)2016-09-10-17-49-51

Välj  Exportera och Öppna i… och sedan Kopia till iMovie.2016-09-10-17-56-122016-09-10-17-58-48

IMovie öppnas och det går att lägga till musiken i en befintlig film eller skapa en ny.

2016-09-10-18-00-24

För att använda musiken igen återfinns den under Ljud och Importerat i iMovie.

Kom ihåg att återge och länka varifrån musiken kommer på det sätt som sajtens ägare kräver.

Lycka till och njut av lite ny och varierande musik till era filmer!

Tuxpi – ger din bild ett lyft!

Tuxpi.com är en sajt där du kan förändra din bild med bara ett par klick. Det finns massor med bildbehandlingsprogram med tjusiga filter och avancerade funktioner. Ibland kan det dock vara behändigt med något enkelt och okomplicerat program. Det krävs varken registrering eller inloggning utan det är bara att ladda upp en bild och välja effekt. Det finns några riktigt härliga att välja mellan. En av mina favoriter är ramen som får bilden att se ut som ett stämplat frimärke och magiskt glittrande stjärnor är alltid användbart. Som sagt det som jag ser som den största vinsten är enkelheten, ladda upp, välj effekt och ladda ner.

Postage Stamp Picture Frame: https://www.tuxpi.com/photo-effects/personalized-postage-stampStardust Photo Effect: https://www.tuxpi.com/photo-effects/stardust

Youpublisher

Detta är ett toppenverktyg när vi vill göra snygga, blädderbara PDF-filer. Ibland har alla elever skrivit en saga, ritat en bild, skrivit en egen faktatext eller liknande och det ska publiceras på bloggen eller hemsidan. Då är det trevligt och ser väldigt proffsigt ut att samla alla texter/bilder i en bok/tidning som är blädderbar se exempel här, ”Våra självporträtt”. Verktyget är gratis och det enda du behöver är att registrera dig här YOUPUBLISHER.

youpublisher

Safeshare – en sajt som gör Youtubeklipp reklamfria.

Om det inte finns på Youtube så existerar det inte, brukar mina barn säga hemma. Och visst kan det kännas som om det ligger en liten sanning i det. Det är en outsinlig källa med film, musik, instruktioner, beskrivningar mm mm. Vill jag veta hur jag ska göra en ”header” till bloggen så är det bara att söka och försöka välja. Vill jag veta hur jag trär en symaskin likaså. För urvalet är stort, till och med för stort ibland. Det är inte lätt att veta vilken kvalitet inläggen har eller om det rentav är skräp. Där finns massor med guldkorn att ta vara på och vi behöver ju inte uppfinna hjulet själva hela tiden men det måste definitivt göras en kvalitetsgranskning innan vi använder filmerna i vår undervisning. Youtube är också ett ypperligt verktyg för att ladda upp egengjorda filmer och sprida dem vidare till exempel på bloggar. Det finns dock gruskorn bland guldkornen som tyvärr är mer av stora stenar, reklaminslagen är ett. Många av filmerna innehåller och till och med startar upp med reklamfilmer av skilda slag och en del av dessa är totalt olämpliga. Någon eller några har dock tänkt till och skapat ett bra verktyg för att förhindra visning av dessa. På sajten Safeshare klistras länken till Youtube-klippet in och vips är reklamen borttagen. Mycket smidigt och enkelt och kanske framförallt otroligt användbart.

Cool text!

Det är alltid kul att kunna göra snygga och coola texter eller loggor. Det finns en webbsajt som har adressen http://www.cooltext.com där det går att göra riktigt uppseendeväckande sådana. Det finns massor med stilar, teckensnitt och färger att välja på. Det färdiga resultatet kan användas i ”headern” på en blogg, till en rubrik i en presentation eller varför inte som en symbol till ett slöjdarbete. Ett spännande och enkelt verktyg som alla kan lyckas med.

Cool Text - Cool Text 201626359087986