Klargöra målen!

Att klargöra mål och få de yngre eleverna att vara delaktiga i sin kunskapsutveckling och måluppfyllelse kan ibland kännas som en utmaning. Tanken är att få eleverna att förstå vart de ska nå, hur de ska ta sig dit och varför. När jag hade en år 1 för ett fåtal år sedan bestämde jag mig för att jag skulle göra allt i min makt för att få eleverna med på det tåget. I klassrummet hade jag alla mål och kunskapskrav uppsatta och väl synliga. Jag förenklade och visualiserade men kände kanske inte alltid att jag fick eleverna så delaktiga och insatta som mitt mål var. Så kom någon på skolan med den fantastiska idén att hela skolan skulle ha en temavecka om just mål. Med bävan såg jag i almanackan hur denna vecka kom närmre och närmre. Så en måndag var det dags! Vi startade upp med att alla elever fick berätta om vad de ville lära sig, vilket inte var så svårt. Alla fick göra sina egna målmoln och gladeligen målade mina elever färgglada moln. I dessa präntade vi sedan tillsammans ner lite olika saker som de ville lära sig i första klass. Läsa, skriva, matte var det som var mest populärt. Så kom vi till detta med läroplanens mål. Det är ju inte alltid som elevernas egna mål och vad Lgr11 säger alltid stämmer överens. Återigen upplevde jag ett glapp med vad jag ville att de skulle förstå och hur jag kunde förmedla det. Helt plötsligt och improviserat kom jag på tanken att använda målgörandet i bollsporter som symbolik. (Någon gång har någon klok sagt att det krävs erfarenhet och kompetens för att kunna handla på känn och ha lite tur och den känslan fick jag) Jag förklarade för eleverna att i skolan ska de ”göra mål” i en massa olika ämnen och när de lärt sig de olika sakerna i ämnena så går bollen i nätet. För att få detta så konkret som möjligt målade vi ett stort mål och klippte ut bollar där eleverna ritade och skrev olika ämnen och saker de skulle lära sig. De fick jobba i grupp om två och det var helt fantastiskt hur bra det gick. Diskussionerna gick varma och kopplingen till bollsportandet utvecklades. Någon frågade om det var fusk att man passade varann och om jag (läraren) skulle kunna kallas för ”coachen”. Ibland är det som om det bara faller på plats!

Vilken dag!

Hur vi betonar ordet ”vilken” i ovanstående rubrik avgör om hur vi tolkar texten. Spännande! Lika spännande som min dag har varit skulle jag vilja säga. Den har inte varit revolutionerande, den har inte presenterat några nyheter och ändå har den inspirerat och varit otroligt givande. I bästa sällskap har jag varit med om en dag som skulle kunna liknas vid en mental och intellektuell spa-dag i digitaliseringens tecken. För mig som ikt-ansvarig har den varit en bekräftelse och en kick-off i samma paket. Här har verkligen Skolverket lyckats med att inspirera och sprida tanken med den digitala strategin som vår läroplan har fyllts på med. En fantastisk föreläsare, Hulya Basaran, tog oss deltagare med på en resa och guidade oss genom digitala verktyg i undervisningen, tydligt förankrade i de nya tilläggen kring digitalisering i Lgr 11. Här handlar det inte om att presentera så många appar och digitala resurser som möjligt på kortast tid utan här handlar det om att koppla dem till elevernas förmågor, lärande och kunskapsutveckling. Apparna och de digitala resurserna är inga nyheter för mig och användningsområdet känns välbekant men det är konceptet och det sätt Hulya presenterar det på som är behållningen. Jag inser tydligt att även om vi kommit långt så finns det flera som skulle ha stor nytta att få ta del av detta koncept. Som om det inte var nog med det vi fick till oss rent mentalt så blev vi otroligt bortskämda med kaffe och delikat smörgås på förmiddagen, en lunch bestående av lax och små färskpotatis samt en buffé av kakor och frukt till eftermiddagen. Det goda moset brukar också ha sin grädde och idag toppade Skolverket med att ge alla deltagare en kasse med relevant litteratur. Fyra högst aktuella böcker kunde kvitteras ut innan vi kunde avsluta vår fredag och ta helg. Vill också poängtera att sällskapet idag var fantastiskt och jag är så tacksam för att få vara en del i allt detta.

Hemliga ordet

Sitter och sorterar på min dator och rensar bort en massa gammalt. Där är foton, dokument, gamla planeringar och lektionstips från tiden som klasslärare. Minns och förundras över allt vi gjorde tillsammans, mina elever och jag. I en mapp hittar jag en massa bokstäver i glada färger som jag använde till något vi kallade för ”hemliga ordet”. Syftet med aktiviteten var att få eleverna att sätta samman bokstäverna till ett, i förväg, utvalt ord. Ordet var på något sätt kopplat till den bokstav vi jobbade samt det vi jobbade med i klassrummet just för tillfället. Nyckelord skulle man kunna säga. Bokstäverna läggs i en  fin påse och alla får ”sina” att sätta samman och bilda ett ord.

Som introduktion var det första ordet elevernas egna namn på så vis finns det en igenkänning i bokstäverna och eleverna får förståelse för hur uppgiften går till. Just namnet gjordes i vackra, glittriga bokstäver och som fick bli fina namnskyltar att pryda klassrummet med.

Fortsättningsvis arbetar vi med korta enstaka ord, till en början substantiv, vi sätter samman, skriver av i ABC-BOKEN och ritar bild till. De som redan påbörjat sitt skrivande får skriva texter på lärplatta till ordet och rita till. Så småningom får orden bli ämnesord/nyckelord vi jobbar med och vi lär oss vad de betyder och hur de stavas.

Det blir också ett naturligt sätt att arbeta med lärplattan, skriva, fotografera, rita och skriva ut. Dessutom kan vi använda lärplattan till att lära hur vi söker efter bilder på ordet och som vi får använda. Vi lär oss också att på olika sätt söka via sökmotorer efter ordets betydelse och på ett källkritiskt sätt granska det vi möter.

Drömmen om…

Dagligen möter jag kollegor som i förtvivlan sliter sitt hår för att de inte kan logga in, de har glömt sitt lösenord (ett av väldigt många att hålla reda på) eller så har lösenordet gått ut. Kan jag så hjälper jag till och kan jag inte så försöker jag förmedla den hjälp som krävs. Vi pratar inte om ett eller två lösenord att hålla reda på, nej det är mängder. Alla till något viktigt, kopplat till bedömningsstöd, frånvarorapportering, digitala läromedel, lärplattform, e-post, intranät, NE, ja listan är lång och lösenorden lika många att hålla reda på. Många av kollegorna har, mycket noggrant, skrivit ner alla dessa inloggningsuppgifter längst bak i sin kalender. Ve och fasa när kalendern är borta! Vi börjar dagen med att ligga in på nätverket på datorn när vi kommer till skolan, vi tänker att vi bör öppna vår e-post så vi loggar in för att läsa den och eftersom vi missat mötet tidigare i veckan passar vi också på att logga in i den gemensamma molntjänsten för att läsa protokollet. När det är dags för lektion tar vi vårt digitala verktyg kopplar det med smartboarden och loggar in på det digitala läkemedlet för att visualisera undervisningen. Kanske pratar vi om vikingar och vad kan inte vara mer lämpligt än att se en film på SLI. Återigen slår vi upp kalendern och gör ytterligare en inloggning. Och så här håller vi på. Inloggningar och lösen dagarna i ända och det är klart att det strular. Vad hjälper det att köpa licenser till nya, fantastiska, pedagogiska och ovärderliga hjälpmedel eller plattformar när vi fortfarande 2017 kämpar med mängder av lösenord och inloggningar. Vi klagar ofta på våra digitala verktyg men oftast är det tillgängligheten, eller rättare sagt bristen på, som är den största frustrationen. Och den blir inte mindre när vi vet att det finns lösningar. I Alingsås har de löst problemet själva genom att konsulter har skapat en miljö med en inloggning som ger tillgång till allt. Tänk er en inloggning på morgonen och där finns allt vi behöver för att läsa e-post, för att anmäla frånvaro, att bedriva undervisning, att dokumentera mm mm. Allt är där och skulle lösenordet strula så är det ett enda och en enda kontakt att ta. Idag finns tjänsten att köpa och den heter Skolfederation. Jag drömmer om den dag då jag med en enda inloggning har allt jag behöver och har tillgång till serverat på skärmen. Tiden som blir över ska jag använda till att driva någon annan viktig utveckling som våra elever behöver.

Gustav Fridolin på besök!

Ni vet den där känslan av att ”det här händer inte”, den drabbade mig flera gånger idag. Det var ingen ”vanlig-dag-på-jobbet-dag” idag kan jag lugnt konstatera när jag sitter hemma i fåtöljen och summerar dagen. Nu, så här efteråt, känns dagen helt overklig och jag är tvungen att se över mina foton för att förstå att det faktiskt har hänt. Det låter lite dramatiskt men det är stort, omtumlande och fantastiskt på en och samma gång. Vår skola, den där skolan som jag älskar att gå till varje dag, har haft finbesök. Sådär vid halvtvåtiden på eftermiddagen stod han där, utbildningsministern i egen hög person. Gustav Fridolin – på vår skola!!! Det första han möts av är en elev som säger: ” Du, jag älskar dig”. Lite svarslös blir han, den annars så vältalande politikern, noterar jag leende men så spricker han upp i ett leende som får metertjock snö att smälta. Och detta leende har han med sig i alla möten han gör genom korridoren, ljusgården och i klassrummen. Han är intresserad, genuint intresserad skulle jag vilja påstå. I femmans klassrum tar han sig tid att sitta ner på huk mitt bland eleverna, han frågar och svarar och han ser verkligen ut att trivas. Under mötet med vår skolas eminenta elevråd berörs jag starkt av hur otroligt fina elever vi har och det där ögonblicket av overklighet slår mig. Samtidigt slås jag av hur väl eleverna hanterar situationen och hur proffsigt de ställer sina frågor. Och visst skulle självaste Gustav Fridolin ha på sig pyjamas om han kom till oss på vår pyjamasdag och det tror jag på. Han är närvarande, han lyssnar in, svarar seriöst och eftertänksamt på frågorna elevrådet ställer. När det är dags att avrunda besöket flockas våra elever kring honom och selfiesarna avlöser varandra. Det är som om Gustav Fridolin är värsta rockstjärnan. Och på sätt och vis är han det. Avtryck har han gjort idag, den gode utbildningsministern, intryck med för den delen och vi på Stocksätterskolan har fått ytterligare ett fantastiskt minne att dela och aldrig glömma.

UPPHOVSRÄTT OCH ”FRIA BILDER” VIA GOOGLE PÅ IPADS

Upphovsrätt är inte alltid lätt att förhålla sig. Det finns regler och det finns kryphål och ibland känns det både komplicerat och krångligt. På skolverket står att läsa:

”Vad innebär upphovsrätten?

Reglerna inom upphovsrätten ger tonsättare, kompositörer, konstnärer, författare och en hel rad andra kreativa skapare, i lagen kallas de upphovsmän, rätten att bestämma hur deras verk får användas. Detta innebär att en upphovsperson ensam har rätt att bestämma om, när eller hur verket ska användas och spridas.

Upphovspersonens rätt att ensam bestämma över sitt verk uppkommer, utan formaliteter, helt automatiskt i samma ögonblick som verket skapas. Detta innebär att copyrightsymbolen © som ofta används saknar rättslig betydelse i Sverige, men den kan ändå tjäna ett syfte genom att påminna andra om att upphovsrättens regler finns.”

Skolverkets sida finns ytterligare detaljerad information om hur man ska förhålla sig till upphovsrätten.

Det finns också möjlighet att fördjupa sig i hur man använder Creative Commons, som är ett verktyg för just upphovsrätten, genom webbkurs via Webbstjärnan och  IIS, Internetstiftelsen i Sverige. Se länk nedan.

Ett annat, lite enklare sätt är att söka på Google och filtrera bilder genom användningsrättigheter, men att hitta bilder ”som får användas och delas” via Google på Ipads är inte riktigt samma sätt som på en dator. Efter många frågor om hur man gör bestämde jag mig för att göra en enkel instruktion och hoppas att fler än mina elever har nytta av den.

 

Lärandemiljö

En god lärandemiljö ska byggas utifrån tillit och respekt. Genom att lägga en grund av 2016-09-01-09-22-06trygghet och samkänsla i elevgruppen skapas en tolerant miljö där alla elever ges förutsättningar och möjligheter att lyckas. På vilket sätt detta sker är beroende av gruppsammansättning och elever som individer. Eleverna ska känna att de har inflytande och att det finns utrymme för deras delaktighet samt att de har möjlighet att vara med och påverka sitt eget lärande. Mina förväntningar på eleverna och deras kunskapsutveckling ska vara tydlig för varje enskild elev att ta till sig och förstå, så att de blir medvetna om sitt eget lärande.


I min roll som lärare/ledare ska jag se till att alla elever ska ges samma möjligheter att utvecklas utifrån sina förutsättningar. Elevernas egna erfarenheter, intressen, förkunskaper och olika lärstilar ska ligga till grund för hur jag bedriver min undervisning. Det är också oerhört viktigt att ta vara på den kompetens och kunskap eleverna själva besitter och använda den i lärandesituationer eleverna emellan. Genom att eleverna ges tid och tillfällen till samarbete och diskussioner lär de sig att ta personligt ansvar samt att arbeta tillsammans i en grupp, mot ett gemensamt mål. I dessa lärprocesser där språk och kommunikation är grundpelarna utvecklas deras lärande och elevernas olikheter blir till en resurs.

För att få eleverna att återkoppla måste de ha tydligt och klart för sig vad målen med undervisningen är, var de befinner sig i förhållande till målen och vad de förväntas göra för att komma dit. Min uppgift är att synliggöra detta på ett tydligt, lockande och inspirerande sätt, så att eleverna kan koppla sitt lärande till sin kunskapsutveckling och måluppfyllelse. Genom att ställa frågor som utmanar eleverna till eget tänkande kan jag iaktta och få en bild av elevernas förståelse. De måste också få hjälp, möjligheter och utrymme att förstå när de inte förstår och kunna få stöd utifrån det. Toleransen i lärandemiljön spelar en stor roll då det är viktigt att eleverna är trygga nog att svara oavsett svar. Min roll ska vara att ge utrymme för att låta frågor och svar leda till diskussioner och för att alla elever ska vara delaktiga använder jag klädnypor med elevernas namn som dras ur en burk och/eller whiteboards där eleverna skriver eller ritar. Även här används eleverna som resurser då deras diskussioner och förklaringar kan lotsa andra elever till förståelse.

Ny musik i iMovie!

IMovie är ett alldeles förträffligt, digitalt verktyg i klassrummet. Det är enkelt att manövrera med fantastiska resultat som följd. Eleverna dokumenterar och redovisar med foton, rörliga bilder, filmer, text och musik. Om det finns något att önska så är det lite mer variation i just musikurvalet. Efter att ha arbetat ett tag med iMovie som verktyg tröttnar man snart på de få låtar som finns men det finns också en upphovsrätt att förhålla sig till. Det finns dock lösningar som tex sajter där musiken är gratis att ladda ner emot att man återger var musiken kommer från. En sådan sajt är Bensound där det finns gott om låtar att välja på. Men hur gör man då?

Först och främst behövs ett Dropbox-konto. Det kostar inget att ha ett baskonto och kan registreras här. Ladda sedan ner appen Dropbox på Ipad och logga in.

Nu till det roliga!

Öppna Safari och gå till sajten Bensound.
2016-09-10-17-22-51

Lyssna och välj musikstycke, tryck på Download. Nu öppnas ett nytt fönster. 2016-09-10-17-38-05

Klicka på den svarta Download-knappen. Då öppnas nedanstående sida.2016-09-10-17-42-05

Tryck på pilen för Dela uppe i högra hörnet och välj att spara musiken till Dropbox. Filen sparas i mp3-format.

2016-09-10-17-42-20

Välj vilken mapp du vill spara musiken i och tryck på Spara.2016-09-10-17-46-35

Öppna Dropbox och välj den nedladdade musikfilen och tryck på prickarna uppe i högra hörnet. (Kan se lite annorlunda ut beroende på Ipad-version)2016-09-10-17-49-51

Välj  Exportera och Öppna i… och sedan Kopia till iMovie.2016-09-10-17-56-122016-09-10-17-58-48

IMovie öppnas och det går att lägga till musiken i en befintlig film eller skapa en ny.

2016-09-10-18-00-24

För att använda musiken igen återfinns den under Ljud och Importerat i iMovie.

Kom ihåg att återge och länka varifrån musiken kommer på det sätt som sajtens ägare kräver.

Lycka till och njut av lite ny och varierande musik till era filmer!

En i ett sammanhang!

När uppåt-spiralen pågår är det lätt att ta saker för givet och flyta med framgångsvågen utan att reflektera eller ifrågasätta. Framgångar föder framgångar men de föds i ett sammanhang och utifrån givna förutsättningar. Utan dessa faktorer skapas inga möjligheter och där finns inget utgångsläge att luta sig emot. Det är i sammanhanget som vi blir till de personer vi är. Utifrån behov och situation skapas den plats vi intar men självklart är det hur vi är som individer som lägger grunden. Rätt människa på rätt plats vid rätt tillfälle – om alla dessa faktorer förändras, förändras också den plats vi intar. Att vara oumbärlig är inte detsamma som att vara outbytbar och det finns inget som säger att vi är oumbärliga i ett annat sammanhang. Det finns alltid ett vi och ett tillsammans som gör oss till de vi är. Om vi lyfts ur har alla förutsättningar förändrats. Det behöver inte vara något negativt men inte heller något självklart positivt. Det ligger en stor sanning i att vi vet vad vi har men inte vad vi får, med tillägget att vi vet vem vi är men inte vad vi blir. Såklart ska vi inte rädas förändring eller för att förändras men vi måste också se klart på det vi faktiskt har. Gräset är kanske grönare och kanske finns lyckan bortom horisonten men kanske är vi redan där om vi bara ser efter.

14218236_10153604645278239_1469069443_n